bron: HWST architecten 

bron: HWST architecten 

bron: HWST architecten 

bron: HWST architecten 

 

Jacobsplaats

De wens van het gemeentebestuur om de binnenstad te verlevendigen door woningbouw en Waterverband, een idee van de architect Hoogstad om een wandelroute aan te leggen langs de Rotte, heeft in 1982 geleid tot de uitvoering van het ontwerp voor het woningbouwcomplex aan de Sint-Jacobsplaats . Geheel volgens de toen geldende stijlvoorschriften zijn de woningen op kleinschalige en structuralistische wijze ontworpen. Het complex bestaat uit een totaal van 1134 woningen, waarvan 300 terrassenflats aan het water, een woontoren met 18 verdiepingen en een woongebouw boven een parkeergarage. De vier-en vrijfkamerwoningen hebben hun entree en hun buitenruimte  aan het verhoogdewoondek. Ze zijn bovendien voorzien van dakterassen.

 

Bron: Architectuurgids Rotterdam, 010 publishers

tien iconen

De woongebouwen van stadsvernieuwing, stadsuitbreiding en binnenstadsplan staan op veel prominente plekken in de stad. De initiatiefnemers van R'70 hebben een mogelijke top 10 opgesteld van spraakmakende Rotterdamse iconen uit de jaren 1974-1984.

Grootstedelijke complexen en collectieve woon- experimenten zijn in dezelfde periode ontworpen en bevatten nagenoeg hetzelfde woonprogramma. Toch is de ontwerpideologie heel verschillend. Waar de Schicht en de Peperklip de grote schaal van infrastructuur benadrukken gaat het bij Hofdijk en Blaakrotsen juist om het verkleinen en fragmenteren van grote bouwblokken.