Taneja Hartsuyker architecten 

taneja Hartsuyker architecten 

taneja Hartsuyker architecten 

Zonnetrap

Seniorencomplex de Zonnetrap is in 1980 in Rotterdam-Lombardije opgeleverd naar een ontwerp van de architecten Hendrik (Enrico) Hartsuyker en Luzia Hartsuyker-Curjel. Het ontwerp is ontstaan naar aanleiding van een eerder onderzoek getiteld Biopolis, een satellietstad van Den Haag. Als kritiek op de CIAM-stedenbouw is dit een multifunctioneel gebouw bestaande uit drie blokken met woningen, kantoren, ateliers en gemeenschappelijke voorzieningen. Karakteristiek aan het gebouw is de terrasvormige stapeling van woningen aan de zuid-, west- en oostkant, de kantoren met een rechte gevel aan de noordzijde en de semi-openbare binnenruimte die door de woningen en kantoren omsloten wordt. De appartementen zijn ontworpen voor één of twee personen, met zowel ruimte om te wonen als ruimte voor overige activiteiten.

 

Bron: Architectuurgids Rotterdam, 010 Publishers

tien iconen

De woongebouwen van stadsvernieuwing, stadsuitbreiding en binnenstadsplan staan op veel prominente plekken in de stad. De initiatiefnemers van R'70 hebben een mogelijke top 10 opgesteld van spraakmakende Rotterdamse iconen uit de jaren 1974-1984.

Grootstedelijke complexen en collectieve woon- experimenten zijn in dezelfde periode ontworpen en bevatten nagenoeg hetzelfde woonprogramma. Toch is de ontwerpideologie heel verschillend. Waar de Schicht en de Peperklip de grote schaal van infrastructuur benadrukken gaat het bij Hofdijk en Blaakrotsen juist om het verkleinen en fragmenteren van grote bouwblokken.