Stedenbouw in Rotterdam 

Stedenbouw in Rotterdam 

Peperklip

In het kader van de stadsvernieuwing in Rotterdam-Feijenoord heeft Carel Weeber in 1982 het woongebouw de Peperklip gerealiseerd. Het superblok in de vorm van een uitgevouwen paperclip kan worden beschouwd als het slotstuk van de architectuur uit de jaren ’70. Het gebouw is een manifest van rationalistische architectuur en stedenbouw als protest tegen de kneuterige architectuur van de voorgaande periode. Voortbouwend op dit inzicht heeft Weeber de typerende gevel ontworpen. Deze is gemaakt van geprefabriceerd beton en bekleed met gekleurde tegeltjes zodanig dat de afzonderlijke woningen onherkenbaar zijn. Door het inzetten van prefabricage en goedkope materialen worden kosten bespaard die zijn gebruikt voor betere en ruimere woningen. Het gebouw bestaat uit 549 woningwetwoningen, met in de ronde einddelen maisonnettes en daartussen portiekflats in vier lagen.

 

Bron: Architectuurgids Rotterdam, 010 Publishers

tien iconen

De woongebouwen van stadsvernieuwing, stadsuitbreiding en binnenstadsplan staan op veel prominente plekken in de stad. De initiatiefnemers van R'70 hebben een mogelijke top 10 opgesteld van spraakmakende Rotterdamse iconen uit de jaren 1974-1984.

Grootstedelijke complexen en collectieve woon- experimenten zijn in dezelfde periode ontworpen en bevatten nagenoeg hetzelfde woonprogramma. Toch is de ontwerpideologie heel verschillend. Waar de Schicht en de Peperklip de grote schaal van infrastructuur benadrukken gaat het bij Hofdijk en Blaakrotsen juist om het verkleinen en fragmenteren van grote bouwblokken.