bron: www.rotterdam-woont.n 

bron: www.rotterdam-woont.n 

bron: www.rotterdam-woont.nl 

Gouvernestraat

Aan de Gouvernestraat en de Diergaardesingel, Oude Westen, is in 1980 een van de eerste stadsvernieuwingsprojecten gerealiseerd door Ben Hoek. Twee opvallend naar voren stekende halfronde trappenhuizen ontsluiten galerijen op de eerste en tweede verdieping. De galerij op de eerste verdieping is met een breedte van 2,5 meter bedoeld als een uitbreiding van het trottoir. Beide galerijen geven toegang tot gestapelde maisonnettes.


Bron: Architectuurgids Rotterdam, 010 Publishers

tien iconen

De woongebouwen van stadsvernieuwing, stadsuitbreiding en binnenstadsplan staan op veel prominente plekken in de stad. De initiatiefnemers van R'70 hebben een mogelijke top 10 opgesteld van spraakmakende Rotterdamse iconen uit de jaren 1974-1984.

Grootstedelijke complexen en collectieve woon- experimenten zijn in dezelfde periode ontworpen en bevatten nagenoeg hetzelfde woonprogramma. Toch is de ontwerpideologie heel verschillend. Waar de Schicht en de Peperklip de grote schaal van infrastructuur benadrukken gaat het bij Hofdijk en Blaakrotsen juist om het verkleinen en fragmenteren van grote bouwblokken.