bron: Piet Blom (1934-1999) 

bron: Piet Blom (1934-1999) 

bron: Piet Blom (1934-1999) 

 

Blaakse bos

Als onderdeel van het plan voor de Oudehaven heeft de architect Piet Blom in 1978 het ontwerp gemaakt voor het Blaakse bos. Het ontwerp is een uitwerking van het concept ‘Wonen als stedelijk dak’ dat de architect eerder in Hengelo en Helmond heeft uitgevoerd. Het gebouw is een voetgangersbrug met daarop bedrijfsruimte en woningen en vormt de verbinding over de Blaak tussen de Binnenrotte en Oude haven.  De woningen worden ook wel kubus- of paalwoning genoemd, vanwege de associatieve vorm. Op een zeshoekige kern is een gekantelde houten kubus geplaatst. De entree naar de woning bevindt zich in de ‘stam’. De woning zelf bevat drie verdiepingen; het ‘straathuis’ met keuken en woonkamer, het ‘hemelhuis’ met de slaapkamers en het ‘loofhuis’ bovenin. Slechts de kern bestaat uit verticale wanden, de helling van de overige wanden wordt ingegeven door de kanteling van de kubus.

 

Bron: Architectuurgids Rotterdam, 010 Publishers

 

tien iconen

De woongebouwen van stadsvernieuwing, stadsuitbreiding en binnenstadsplan staan op veel prominente plekken in de stad. De initiatiefnemers van R'70 hebben een mogelijke top 10 opgesteld van spraakmakende Rotterdamse iconen uit de jaren 1974-1984.

Grootstedelijke complexen en collectieve woon- experimenten zijn in dezelfde periode ontworpen en bevatten nagenoeg hetzelfde woonprogramma. Toch is de ontwerpideologie heel verschillend. Waar de Schicht en de Peperklip de grote schaal van infrastructuur benadrukken gaat het bij Hofdijk en Blaakrotsen juist om het verkleinen en fragmenteren van grote bouwblokken.