bron: atelier ravb 

bron: atelier ravb 

bron: atelier ravb 

bron: atelier ravb 

Blaakrotsen

Eén van de weinige woningbouwprojecten aan de Blaak is ontworpen door Van den Broek en Bakema.  Ontworpen in de jaren ’70 maar afgebouwd in 1981 is het gebouw met verhoogde gemeenschappelijke woondek en de menselijke schaal kenmerkend voor die periode. Het verhoogde woondek is het antwoord op de drukke verkeersweg ten zuiden van het plot. Hierdoor ontstaat er op het maaiveld ruimte voor bedrijven en een parkeergarage. Het woondek wordt omsloten door appartementen en maisonnettes waarbij de noordzijde oploopt tot maximaal tien verdiepingen en de zuidzijde tot vijf. Vanaf het woondek worden de galerijen ontsloten die toegang geven tot de afzonderlijke woningen.

tien iconen

De woongebouwen van stadsvernieuwing, stadsuitbreiding en binnenstadsplan staan op veel prominente plekken in de stad. De initiatiefnemers van R'70 hebben een mogelijke top 10 opgesteld van spraakmakende Rotterdamse iconen uit de jaren 1974-1984.

Grootstedelijke complexen en collectieve woon- experimenten zijn in dezelfde periode ontworpen en bevatten nagenoeg hetzelfde woonprogramma. Toch is de ontwerpideologie heel verschillend. Waar de Schicht en de Peperklip de grote schaal van infrastructuur benadrukken gaat het bij Hofdijk en Blaakrotsen juist om het verkleinen en fragmenteren van grote bouwblokken.