De jaren ’70, een tijdlaag die verguisd is door architecten en bejubeld door bewoners. Aan de hand van de associatiebriefjes die het publiek heeft ingevuld komen een aantal thema's en vragen naar boven. Veel mensen hebben meteen een duidelijk beeld voor ogen: Kleinschalige architectuur, van bakstenen, woonerven en schuine kappen. De werkelijkheid is echter, zoals altijd, veel ingewikkelder en diverser. Wat gebeurde er toen in de stad?
Steenhuis concludeert dat de middag veel nieuwe inzichten heeft geboden. "We hebben vandaag een begin gemaakt met het begrijpen en duiden van de architectuur en stedenbouw van de jaren ‘70 in Rotterdam. Het was een spannende middag waarin het ging over perceptie en herinterpretatie. Waarin was de Rotterdamse aanpak uniek? Het is zo makkelijk om stadsvernieuwing steeds maar weer als 'stadsvernieling' weg te zetten. Kennis van de procesmatige, vakinhoudelijke en financiële kaders van toen helpt ons om zonder waardeoordeel en binnen het samenlevingsconcept van die tijd naar de architectuurproductie te kijken. Dankzij de aanwezige ooggetuigen konden we ons verplaatsen in de tijdgeest van toen. Maar er zijn ook vragen geformuleerd voor de toekomst: welke rol heeft de ontwerper nu bij het creëren van collectiviteit en sociale cohesie? Zit de waarde in de stenen, in de verkaveling of in de openbare ruimte? Hoe transformeren we de projecten van de jaren ’70 om te voldoen aan de actuele vraag? Hopelijk zal AIR, onze gastheer van vanmiddag, deze belangrijke discussie blijven stimuleren en mogelijk maken."
Marinke Steenhuis is voorzitter van de Rotterdams Commissie Welstand en Monumenten en directeur van onderzoeksbureau SteenhuisMeurs.