Piet Blom groeit op in de Jordaan, een volksbuurt waar het leven zich op straat afspeelt. In deze wijk ontkiemt Bloms visie op wonen en werken. Na een opleiding tot timmerman en bouwkundig tekenaar schrijft hij zich in voor een studie architectuur aan de Academie van Bouwkunst, waar hij onder meer les krijgt van Aldo van Eyck.
In oktober 1962 wint Blom de Prix de Rome met zijn ontwerp voor het ‘Pestalozzi’- kinderdorp. Met het aan de prijs verbonden stipendium werkt hij zijn visie op woningbouw uit en geeft het de titel ‘Wonen als algemeen stedelijk dak’. Hierin presenteert hij een woningwoud op palen, waarbij de begane grond aan de stad wordt teruggeven. In een periode waarin het modernisme hoogtij viert, blijft Blom zoeken naar een synergie van architectuur en stedenbouw, van wonen en werken, met de mens als middelpunt.
Enkele jaren later kan hij zijn ideeën van een stedelijk dak verwezenlijken in Hengelo. De ‘kasbah’, zoals hij zijn wijk noemt, is zijn antwoord op de tweedimensionale, monotone uitbreidingswijken. De woningen worden zes jaar later in Rotterdam op grotere schaal gebouwd.
Blom overlijdt op 8 juni 1999 tijdens een vakantie in Denemarken.
Meer...