nav ?>

Het Rotterdam van Piet Blom

"Het Rotterdam van Piet Blom" geeft een uitgebreid overzicht van ontwerp en bouw van de kubuswoningen op de  Overblaak en de Spaanse Kade. Met essays van Jan Willem Vader (als stedebouwkundige betrokken aan het project rondomd de Oude Haven), Ruud Brouwers (destijds adjunct NAi), en Ed de Graaf (eigenaar KijkKubus). Tevens een beschrijving van de studieperiode van Piet Blom met daarin ondermeer zijn studies: "De steden zullen dorpsgewijs bewoond worden" en "Wonen als algemeen stedelijk dak".

Meer...

nav ?>

literatuur

De jaren '70 in Rotterdam zijn goed gedocumenteerd. Ook recent verschenen verschillende publicaties over de transformatie van de stad. In dit overzicht de belangrijkste boeken, rapporten en verslagen uit en over de jaren '70 in Rotterdam.

De publicaties 'Stadsvernieuwing Rotterdam 1974-1984, Stadsbeeld Rotterdam 1965-1982 en Stedenbouw in Rotterdam, Plannen en opstellen 1940-1981 laten zien hoe er in de jaren '80 gedacht werd over de bewogen recente stadsgeschiedenis: De stemmingsverandering van optimistische wederopbouw naar protest en ontevredenheid leidde tot een beleidsomslag en later, in de jaren '80 tot een hernieuwde belangstelling voor de stad. Kaartmateriaal en beeld uit deze waardevolle bronnen is voor de website op diverse plaatsen benut.

Recentere publicaties over Rotterdam in de jaren '70 en monografieën over onder andere Blom en Habraken completeren de literatuurlijst.