Jan Willem Vader over het Weena

Jan Willem Vader vertelt over de vele plannen uit de jaren zeventig en tachtig voor het Weena. Als ontwerper voor de binnenstad voor de dienst Stadsontwikkeling was hij mede verantwoordelijk voor het Binnenstadplan 1985, het eerste integrale plan voor de binnenstad sinds het Basisplan Wederopbouw uit 1946. Vader toont diverse plannen en legt vanuit zijn ervaring uit waarom deze niet verder zijn gekomen dan de tekentafel.

 

Jan Willem Vader werkte van 1970 t/m 1975 als medewerkend architect bij bureau H.D. Bakker in Rotterdam aan (steden) bouwkundige projecten. In 1976 trad hij in dienst van Stadsontwikkeling Rotterdam als ontwerper voor de binnenstad. Van 1983 t/m 1988 was hij districtschef Centrum bij Stadsontwikkeling.  in 1988 trad hij als projectleider in dienst van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) om de realisatie van het speerpuntproject Waterstad uit dat Binnenstadsplan op gang te brengen.

 

Datum: zondag 28 februari

Locatie: Historisch Museum, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam

Aanvang: 15.00 uur

Toegang €7,50 / student €5,00 (incl. entree museum)

Reserveren: reserveren@airfoundation.nl

 

lezingenreeks

De kubussen van Blom, de woningen op de St. Jacobsplaats en De Boogjes aan de Nieuwe Binnenweg vormen een niet weg te denken onderdeel van het Rotterdamse stadsbeeld. De gebouwen staan voor een periode vol onrust en veranderingen in het denken over architectuur en steden- bouw: de jaren ‘70.

Voor veel Rotterdammers staan deze jaren nog goed op het netvlies: felle politieke acties, uitgebreide inspraakprocedures en levendige publieks- manifestaties als C’70 en de Binnenstadsdag. Rotterdam moest weer bewoonbaar en vooral gezellig worden. Het was ook een tijd waarin experimentele ontwerp- opvattingen werden geïntroduceerd, met name op het gebied van wonen.

AIR programmeerde in 2009 en 2010 een serie publieke lezingen over de jaren '70.