Het Blaakse Bos

In 2009 bestaan de Kubuswoningen van Piet Blom 25 jaar. Hoewel pas opgeleverd in 1984 zijn de Blaakoverbouwing en de naastgelegen Spaanse Kade bij uitstek een product van de jaren zeventig. Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan en het initiatief van de bewoners om de kubuswoningen tot gemeentelijk monument aan te wijzen, is een publicatie over Piet Blom en Rotterdam in voorbereiding.  In deze lezing vertellen de makers van dit boek over gebouwde en nooit uitgevoerde ambities van Blom in Rotterdam.

Na een opleiding tot timmerman en bouwkundig tekenaar te hebben gevolgd schrijft Piet Blom zich in voor een studie architectuur aan de Academie van Bouwkunst, waar hij ondermeer les krijgt van Aldo van Eyck. In oktober 1962 wint Blom de Prix de Rome met zijn ontwerp voor het ‘Pestalozzi'- kinderdorp. In dit ontwerp stelt hij het stimuleren van samenleven door middel van de architectuur centraal. Met het aan de prijs verbonden stipendium werkt hij zijn visie op woningbouw uit en geeft het de titel 'Wonen als algemeen stedelijk dak'. Hierin presenteert hij een woningwoud op palen, waarbij de begane grond aan de stad wordt teruggeven.


Enkele jaren later kan hij zijn ideeën van een stedelijk dak verwezenlijken in Hengelo. De ‘kasbah', zoals hij zijn wijk noemt, is zijn antwoord op de tweedimensionale, monotone uitbreidingswijken. Als variant op zijn kasbah ontwerpt hij in 1972 in Helmond theater 't Speelhuis met 18 kubuswoningen. De woningen worden zes jaar later in Rotterdam op grotere schaal gebouwd. Het ontwerp bezorgt hem wereldfaam.

Jaap Hengeveld, auteur van de monografie van Piet Blom, gaat in op de gebouwde en nooit gerealiseerde ambities van Blom in Rotterdam.

 

Datum: zondag 27 september 2009
Locatie: Stroom, Lloydstraat 1, Rotterdam
Aanvang: 15.00 uur
Toegang vrij - reserveren aanbevolen
Reserveren: reserveren@airfoundation.nl

lezingenreeks

De kubussen van Blom, de woningen op de St. Jacobsplaats en De Boogjes aan de Nieuwe Binnenweg vormen een niet weg te denken onderdeel van het Rotterdamse stadsbeeld. De gebouwen staan voor een periode vol onrust en veranderingen in het denken over architectuur en steden- bouw: de jaren ‘70.

Voor veel Rotterdammers staan deze jaren nog goed op het netvlies: felle politieke acties, uitgebreide inspraakprocedures en levendige publieks- manifestaties als C’70 en de Binnenstadsdag. Rotterdam moest weer bewoonbaar en vooral gezellig worden. Het was ook een tijd waarin experimentele ontwerp- opvattingen werden geïntroduceerd, met name op het gebied van wonen.

AIR programmeerde in 2009 en 2010 een serie publieke lezingen over de jaren '70.