Hofdijk

Het superblok langs de Rotte vormt samen met de het complex Rottekwartier de kop van het Oude Noorden. Het plan voor de voormalige Heliport in Rotterdam was de uitkomst van een prijsvraag. Jan Verhoeven een leerling van van Eyck maakte een structuralistisch plan met een poreuze structuur waar een complex netwerk aan collectieve ruimtes maximaal de woningen ontsluit. Centraal in het complex ligt een besloten plein van waaruit de buitenruimte zich vertakt en versplinterd tot aan elke voordeur. De individualiteit van woningen wordt benadrukt door de prominente puntdaken en balkons. Aan de buitenkant van het complex zorgen de parkeergarages voor een gesloten plint.

 

architect: : Jan Verhoeven

opdrachtgever : Delta Lloyd Vastgoed

bouwjaar : 1981

aantal woningen : 584

parkeerplaatsen : 2 parkeergarages

 

analyse door Simone van den Bergh, Wesley Leeman en Can Cabuk

atelier ravb

Wat zijn de ruimtelijke kenmerken en de sociale context van collectieve woonprojecten uit de jaren 70 in Rotterdam? Deze vraag staat centraal in het onderzoeksatelier "Collective woonmodellen" van de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst.

Studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst hebben onder leiding van architecten Like Bijlsma en Hans van der Heijden gelijktijdig de ruimte en gebruik van een aantal collectieve woonprojecten uit de jaren'70 bestudeerd.  Doel was om verkregen inzichten te verwerken in modellen die  ingezet kunnen worden om nieuwe collectieve woonconcepten te ontwikkelen.