De Zonnetrap

Dit complex is gebouwd voor senioren en staat in Lombardijen. De herkenbare  getrapte vorm is het resultaat van een verschuiving van de appartementen. Hierdoor wordt en de maximale oriëntatie op de zon bereikt en een collectief atrium geschapen in de kern van de hoogbouw met ruimte voor extra voorzieningen. De Zonnetrap is een uitwerking van het plan biopolis.

 

Enrico en Luzia Hartsuyker maakten in 1964 het plan Biopolis, een satellietstad voor Den Haag, gelegen in de Noordzee. De stad baseerden zij op het biopolis-principe: een heuvelstad met trapsgewijs oplopende woonlagen. Hun denkbeelden over de integratie van wonen, werken, recreatie en verkeer werden in dit utopische plan opgenomen. (bron Nai)

 

architect: : Enrico en Luzia Hartsuyker

opdrachtgever : Woningstichting Lombardijen Rotterdam

bouwjaar : 1974-75

aantal woningen : 179

aantal typen : 3

parkeerplaatsen : 55

dichtheid w/ha : 137

atelier ravb

Wat zijn de ruimtelijke kenmerken en de sociale context van collectieve woonprojecten uit de jaren 70 in Rotterdam? Deze vraag staat centraal in het onderzoeksatelier "Collective woonmodellen" van de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst.

Studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst hebben onder leiding van architecten Like Bijlsma en Hans van der Heijden gelijktijdig de ruimte en gebruik van een aantal collectieve woonprojecten uit de jaren'70 bestudeerd.  Doel was om verkregen inzichten te verwerken in modellen die  ingezet kunnen worden om nieuwe collectieve woonconcepten te ontwikkelen.