nav ?>

De Blaakrotsen

Eén van de weinige woningbouwprojecten aan de Blaak is ontworpen door Van den Broek en Bakema.  Als antwoord op de drukke verkeersweg ten zuiden van het plot heeft het gebouw een verhoogd collectief woondek. Hierdoor ontstaat er op het maaiveld ruimte voor bedrijven en een parkeergarage. Vanaf het woondek worden de galerijen ontsloten die toegang geven tot de afzonderlijke woningen. De maximale  bouwenvelop van het smalle bouwblok is bewerkt om te zorgen voor goede bezonning en een kleinere menselijke schaal. Het collectieve woondek wordt omsloten door appartementen en maisonnettes waarbij de noordzijde oploopt tot maximaal tien verdiepingen en de zuidzijde tot vijf.
 
architect: : v/d Broek en Bakema
opdrachtgever : Bouwbank Stok bv Tilburg
bouwjaar : 1982
aantal woningen : 144
aantal typen : 4
parkeerplaatsen : 150
dichtheid w/ha : 270

nav ?>

atelier ravb

Wat zijn de ruimtelijke kenmerken en de sociale context van collectieve woonprojecten uit de jaren 70 in Rotterdam? Deze vraag staat centraal in het onderzoeksatelier "Collective woonmodellen" van de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst.

Studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst hebben onder leiding van architecten Like Bijlsma en Hans van der Heijden gelijktijdig de ruimte en gebruik van een aantal collectieve woonprojecten uit de jaren'70 bestudeerd.  Doel was om verkregen inzichten te verwerken in modellen die  ingezet kunnen worden om nieuwe collectieve woonconcepten te ontwikkelen.